Εριέττα Βορδώνη - ΞαφνικάΞαφνικά, από την Εριέττα Βορδώνη

3 Νοεμβρίου - 10 Δεκεμβρίου 2011

 


Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών παρουσιάζει την τελευταία της δουλειά με τίτλο «ξαφνικά» η Εριέττα Βορδώνη, μετά την επιτυχημένη της έκθεση στο Castello di Torrechiara της Πάρμας και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Otto του Μιλάνου.

Σύμφωνα με την ίδια την καλλιτέχνιδα:

«πιστεύω ότι ζούμε μια εποχή όπου όλα είναι σε εκρεμότητα και βρίσκονται στον αέρα. Μέσα απο διάφανα υλικά, γλυστρώντας σε λάμψεις μεταλλικές, αγγίζοντας την απαλότητα ενός βελούδου την μνήμη μιας δαντέλας και πιέζοντας την πορώδη επιφάνεια μιας λινάτσας γεννιέται το έργο. Ένα έργο συχνά τρισδιάστατο όπου τα αντίθετα ερωτεύονται και παντρεύονται επιτρέποντας ένα ταξίδι στο όνειρο.

Ζωγραφίζω με λάδι αφήνοντας ίχνη μέσα απο μνήμες συλλογικές ή απο εκείνες που με ξαφνιάζουν με μαγεύουν και θέλω να τις προστρατέψω απο το σαρωτικό πέρασμα του χρόνου».


Εριέττα Βορδώνη - Όταν οι άλλοι δεν είναι εδώΌταν οι άλλοι δεν είναι εδώ, από την Εριέττα Βορδώνη

31 Οκτωβρίου - 1 Δεκεμβρίου 2007

 


Μια εντελώς νέα δέσμη έργων, όπου το νεογέννητο δέντρο, βασικό στοιχείο της φύσης και σήμερα κατατεθέν της αναγέννησης, γίνεται σημείο αναφοράς, παρουσιάζει η καταξιωμένη εικαστική καλλιτέχνης Εριέττα Βορδώνη από την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου (8.00 μ.μ.) στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, κάτω από τον γενικό τίτλο «Όταν οι άλλοι δεν είναι εδώ». Ένα φυτώριο νέας ζωής, σε αναμονή του μέλλοντος του. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μεγάλων και μικρών διαστάσεων, όπου τα θερμά χρώματα, οι σέπιες, συναντούν τα ψυχρά σε μια γόνιμη συνομιλία του γήινου και του ονειρικού.

Οι εικόνες των καμένων δασών που μαύρισαν το βλέμμα και την ψυχή μας, πριν μερικούς μόνο μήνες, έγιναν εφαλτήριο έμπνευσης για την ζωγράφο, η οποία θέλησε να καταθέσει μια νότα ελπίδας και αισιοδοξίας, αλλά και να θέσει τον παράγοντα «άνθρωπο» προ των ευθυνών του. «Όταν οι άλλοι δεν είναι εδώ» ή όταν ο λύκος δεν είναι εδώ», όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια η Εριέττα Βορδώνη, «ο καθένας μπορεί να είναι ο εαυτός του. Όταν το «εγώ» του φόβου και της ανασφάλειας καταργηθεί, τότε η ζωή φωτίζεται και οι ορίζοντες ανοίγουν. Είναι η στιγμή που η αντιπαράθεση με τον απέναντι δεν βρίσκει έδαφος, γιατί απέναντι βρίσκεται μόνο ο εαυτός, ο αληθινός εαυτός. Ένα παιχνίδι ωριμότητας, που δεν καταργεί το σεβασμό στο πλησίον, αλλά καλεί σε μια βαθύτερη σχέση με το εσώτερο εγώ.»

Αν και η ανθρώπινη φιγούρα ενυπάρχει στη νέα δουλειά της Εριέττας Βορδώνη, ωστόσο έχει εντελώς αφαιρετική διάσταση. Πρωταγωνιστής είναι τα νεαρά δεντρύλια, τα οποία θέτουν τις ρίζες μιας νέας ζωής: «το νεαρό δέντρο, αντιπροσωπεύει την ολοκλήρωση», λέει η Εριέττα Βορδώνη. «Καθώς ξεκινά από τη γη, όπου ριζώνει ο σπόρος, για να θεριέψει να βγάλει κλαδιά και να φθάσει στον ουρανό και το φως, εμπεριέχει και το γήινο και το θεϊκό στοιχείο. Είναι τόσο εύθραυστο, αλλά γεμάτο ζωή. Φέρει την ελπίδα, αλλά βρίσκεται και σε αναμονή του μέλλοντος του. Ποια θα είναι η σχέση που θα αναπτύξει με τον άνθρωπο «όταν οι άλλοι δεν είναι εδώ»;

«Τα μικρών και μεγάλων διαστάσεων έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση, γράφει η Ίρις Κρητικού η οποία επιμελείται τον κατάλογο, αποτελούν την πιο πρόσφατη ενότητα μιας ζωγραφικής διαδικασίας που αποπειράται να καταγράψει τους πολλαπλούς ενδιάμεσους χώρους και τις διφορούμενες φιγούρες που γεννώνται απρόοπτα, ανάμεσα στις αλλεπάλληλες στρώσεις της ύλης που δομεί και αποδομεί, πλάθει και μεταπλάθει η ζωγράφος.

«Στη ζωγραφική της Βορδώνη, συνεχίζει η Ίρις Κρητικού, ο προσδιοριζόμενος χώρος και οι μορφές που κατοικούν εντός του, δεν αποτελούν πάντοτε ξεκάθαρες αυτοτέλειες: οι φιγούρες συχνά αναδύονται μέσα από τη σύνθεση αναπτύσσοντας εύθραυστες ισορροπίες. Στα έργα αυτά που ξεκινούν από το χώρο ή τα κενά του, κι από όπου απουσιάζει ο καμβάς, η τρίτη διάσταση αναζητείται στο οργανικό πάντρεμα των υλικών, στις ρευστές «συνομιλίες», στις πρωτότυπες επιμείξεις. Η διαφάνεια του πλεξιγκλάς, η χροιά του υφάσματος, το θρόισμα του χαρτιού, η σκληρότητα του μετάλλου, το θρυμμάτισμα του γύψου, δημιουργούν έναν άλλο καμβά όπου συχνά οι φιγούρες αναδεύονται εκ των έσω και υπαινίσσονται έναν μυστικό κόσμο, όπου τα υλικά εξατμίζονται, παύουν να ισχύουν, κι ο αναγνώστης του έργου καλείται να ανακαλύψει ένα διαφορετικό όλον. Ένα εύθραυστο και ταυτόχρονο ζωοποιό σύμπαν που αρθρώνεται και δομείται χάρη στην ιδιωτική ματιά του ζωγράφου, όταν «οι άλλοι δεν είναι εδώ»…»

Ένα μικρό βιογραφικό

Η Εριέττα Βορδώνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με βραβείο από την ΑΣΚΤ και συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts στο Παρίσι, όπου το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού της έχει παραχωρήσει atelier εφ’ όρου ζωής. Το 1997 απέσπασε το μεγάλο βραβείο Ζωγραφικής στο Salon de Montrouge στο Παρίσι. Έχει πραγματοποιήσει 23 ατομικές και πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις. Έργα της έχουν εκτεθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νίκαιας και του Μπορντό στη Γαλλία, στο Queens Museum της Νέας Υόρκης, στο Μουσείο Επιστήμης και Τέχνης του Ζεγκλόν, στο Εθνικό Μουσείο της Σεούλ. Επίσης στο Palazzo delle Expositione στη Ρώμη και στη Πινακοθήκη Πιερίδη στην Αθηναΐδα. Έργα της ανήκουν στην Εθνική Πινακοθήκη και σε άλλες σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Το 2006 πραγματοποίησε την υπαίθρια γλυπτή σύνθεση «Κυνηγοί Ουρανών», στη Φιλοθέη.

Την προσεχή Άνοιξη η Εριέττα Βορδώνη θα πραγματοποιήσει έκθεση στην Πάρμα υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Ιταλίας.

Διάρκεια έκθεσης: 31 Οκτωβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2007


Athens Art Gallery, Γλύκωνος 4, Πλατεία Δεξαμενής, 106 75 Αθήνα, Τ. 210 72 13 938  -  F. 210 72 58 216

κατασκευη ιστοσελιδων - XTD

 

 

   

 

 

© 2016 Athens Art Gallery

all rights reserved.

κατασκευη ιστοσελιδων - XTD