Ιστορικό

Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών - Χίλτον ιδρύθηκε το 1963 από τη Μαριλένα Λιακοπούλου και λειτούργησε μία δεκαετία. Με σκεπτικό ότι “η Τέχνη είναι μαρτυρία της εποχής” εξέθεσε την εγκατάσταση φυλακής της Μαρίας Καραβέλα και τους πίνακες ζωγραφικής με τα βασανιστήρια των φυλακών του Ηλία Δεκουλάκου, που ήταν η αιτία πριν ακόμα εγκαινιαστεί η έκθεση να κλείσει δια παντός αυτός ο χώρος. Το 1973 η γκαλερί επαναλειτούργησε σε νέο, ιδιόκτητο χώρο, στην πλατεία Δεξαμενής. 

Στη μακρόχρονη πορεία της η Α.Τ.Α. παρουσίασε, σε πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα, σημαντικότατους Έλληνες καλλιτέχνες της διασποράς, όπως: Ι. Αβραμίδη, Κ. Βυζάντιο, Μ. Πράσσινο, Δ. Περδικίδη, Γ. Σκλάβο, Θ. Στάμο, Ι. Χριστοφόρου κ.ά., πρόβαλε το έργο νεοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών, ενώ, παράλληλα, πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις καλλιτεχνών από το διεθνή χώρο: A. Warhol, M. Ernst, J. Helion, C. Viallat κ.ά.. Ταυτόχρονα, φιλοξένησε σημαντικότατες ομαδικές εκθέσεις, όπως: "De Signac aux Surrealistes - Επιλογές από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης του Παρισιού," "Vassarely: ses maitres, ses disciples, ses amis" και συνεργάστηκε με την Εθνική Πινακοθήκη και καταξιωμένες γκαλερί του εξωτερικού, όπως: Marlborough Gallery - Ν. Υόρκη, Karl Flinker - Παρίσι, A. Iolas - Παρίσι, Galerie de France - Παρίσι.

Η Α.Τ.Α. έχει λάβει μέρος σε διεθνείς fοires: Kunstmesse - Βασιλεία, Salon de Mars - Παρίσι, F.I.A.C. - Παρίσι, Art Paris - Caroussel du Louvre - Παρίσι, κ.α.

Το 2001 τη διεύθυνση της Α.Τ.Α. αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος με κύριο στόχο την προβολή σύγχρονων εικαστικών μέσων, συνεχίζοντας ταυτόχρονα και την παράδοση της γκαλερί στην παρουσίαση ζωγραφικής και γλυπτικής, καθώς και την υποστίριξη νέων καλλιτεχνών.

 

 

   

 

 

© 2016 Athens Art Gallery

all rights reserved.

κατασκευη ιστοσελιδων - XTD